Materiaalit kouluille

YK:n juhlatilaisuus ja Ban Ki-moonin vierailu Finlandiatalolla. 9.12.2015. Kuvaaja Laura Böök

Tulkaa mukaan kirjoittamaan maailman parhaita uutisia

Minkälaisen hyvän uutisen sinä haluaisit lukea vuonna 2030? Miksi hyvistä asioista uutisoidaan niin harvoin?

Uutisointi globaaleista kysymyksistä ja kehitysmaista on varsin katastrofikeskeistä, vaikka positiivista kehitystä tapahtuu koko ajan. Tämän vastavoimaksi Maailman parhaat uutiset -toimintamallissa 13-20-vuotiaat nuoret kirjoittavat hyviä kehitysuutisia. Samalla kehitetään kriittistä medialukutaitoa ja opitaan katsomaan maailmaa monipuolisemmasta näkökulmasta.

Kevään aikana nuorten virtuaalitoimitus myös kokoaa valikoiduista nuorten kirjoittamista uutisista Maailman parhaat uutiset -lehden. Kun lähetätte uutiset meille, ne saattavat päästä lehteen. Lehti julkaistaan toukokuussa 2018.

Ilmoita siis ryhmäsi mukaan kirjoittamaan maailman parhaita uutisia! Aikaa on huhtikuun 2018 loppuun saakka. Osallistukaa myös webinaareihin (lisätietoja alla).

Miten toimin? Mieti aihe, tee taustatyö, kirjoita uutinen, lähetä se meille.

Kohderyhmä: 13-20-vuotiaat

Aika: vähintään 2 x 45 minuuttia

Tehtävä: Kirjoita hyvä uutinen, pituus noin 2000-3000 merkkiä ilman välilyöntejä. Voit lisäksi kirjoittaa lyhyitä nostoja noin 1000 merkkiä.

Opas uutisten kirjoittamiseen

Täältä voi ladata ohjekirjasen Maailman parhaiden uutisten kirjoittamisen tueksi. Opas on suunnattu opettajille ja nuorille ja käsittelee uutisointia globaaleista kehityskysymyksistä, uutiskirjoittamisesta ja tiedonhausta. Voit tilata omasi myös postitse! (Kysy lisää: toimisto@ykliitto.fi)

Tuntisuunnitelma (2 x 45 min):

  • 20 min ohjeistuksiin tutustuminen
  • 20 min tehtävien tekeminen
  • 30 min taustatyön tekeminen
  • 20 min uutisten kirjoittaminen. Kirjoittamista ja taustatyötä voi jatkaa kotitehtävänä. Lähetä uutiset www.maailmanparhaatuutiset -sivuston kautta tai sähköpostilla toimisto@ykliitto.fi (viimeistään huhtikuussa 2018).

Lataa täältä tuntisuunnitelma: PowerPoint

Lataa täältä tuntisuunnitelmaan liittyvä: mindmap

Uutistehtävä:

A) Tee positiivinen uutinen tulevaisuuteen, vuoteen 2030. Minkä uutisen haluaisit kuulla vuonna 2030? Mieti aihe, tee taustoittavaa tiedonhakua oikeasti olemassa olevasta aiheesta ja sen tämänhetkisestä tilanteesta. Visioi minkälainen valitsemaasi aiheeseen liittyvä uutinen voisi olla vuonna 2030.

B) TAI tee valitsemastasi aiheesta positiivinen uutinen nykyhetkessä. Minkälaista kehitystä valitsemassasi aiheessa on jo tapahtunut? Mikä siinä voisi olla uutisoinnin arvoista? Voit kirjoittaa aiheesta, josta ei ole paljon uutisoitu ja josta haluaisit tietää lisää.

C) Lisäksi voit muokata uutisen sosiaaliseen mediaan esimerkiksi Twitter, Facebook- tai Instagram-päivityksen muodossa. Miten muotoilisit uutisen silloin?

Palautus:

Huhtikuun 2018 loppuun mennessä tehdyt kirjoitetaan suoraan tänne Maailman parhaiden uutisten verkkosivuille. Ne voi myös lähettää osoitteeseen toimisto@ykliitto.fi Osa uutisista julkaistaan Maailman parhaat uutiset-lehdessä, joka julkaistaan 3.5.2018.

Lisätietoa ja -materiaaleja

Aputehtäviä löytyy täältä.

Inspiraatioksi valmiita historiallisia uutisia löytyy maailmanparhaatuutiset.fi-sivuston etusivulla olevaa aikajanaa selaamalla tai saman sivun alaosassa olevia asiasanoja tutkailemalla.

Oppitunnilla voitte hyödyntää myös Globalis.fi-tietokantaa sekä tehtäviä ja kestävän kehityksen tietoutta YK ja kestävä kehitys -kokonaisuudesta.

Teemawebinaarit

Opettajille ja opiskelijoille yhteiset teemawebinaarit ovat yhden oppitunnin (45 min) mittaisia interaktiivisia verkkotapaamisia. Luokat voivat osallistua yhteen tai useampaan webinaariin. Niissä nuoret ja eri alojen asiantuntijat pohtivat yhdessä mm. sananvapautta, ihmisoikeuksia, uutisjuttujen kirjoittamista, faktan ja fiktion -kysymyksiä. Ilmoittautuessasi kerro koulu, luokka ja milloin haluat osallistua: christa.prusskij@ykliitto.fi

Laita kalenteriisi jo seuraavat päivämäärät!

  • 27.3. klo 9.00 (45 min) tai klo 13.00 (45min). Kuinka hyviä uutisia kirjoitetaan? Christa Prusskij
  • 28.3. klo 9.00 (45 min) tai klo 13.00 (45min). Kuinka hyviä uutisia kirjoitetaan? Christa Prusskij
  • 3.4. klo 9.00 (45 min) tai klo 13.00 (45min). Kuinka hyviä uutisia kirjoitetaan? Christa Prusskij
  • 24.4. klo 13.00-14.00 Mukana pitkän linjan ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen

Menneet webinaari-tallenteet:

  • Miten kirjoitetaan hyviä uutisia kehityskysymyksistä?  (45 min) Webinaarissa keskusteltiin sitä, mistä maailman parhaissa uutisissa on kyse ja miksi positiivista uutisointia tarvitaan? Miten myönteisiä kehitysuutisia kirjoitetaan? Miten hyvä juttu kirjoitetaan?

Virtuaalitoimitus

Virtuaalitoimitukseen kuuluu 5-10 nuorta ja he toimittavat Maailman lehdistövapauden päivänä (3.5.) ilmestyvän Maailman parhaat uutiset -lehden, jossa julkaistaan osa nuorten kirjoittamista uutisista. Nuoria ohjaavat ja mentoroivat Maailma.net-verkkolehden ja YK-liiton asiantuntijat. Mukaan mahtuu vielä muutama nuori!
Ilmoittautumiset (kerro mihin toimintoon haluatte mukaan, luokka, osallistujamäärä) ja lisäohjeistukset: Christa Prusskij christa.prusskij@ykliitto.fi

Varatkaa oma uutistyöpaja

YK-liitto järjestää mahdollisuuksien mukaan Maailman parhaat uutiset -työpajoja oppilaitoksissa (2×45 min, helmi-huhtikuu). Yksittäinen työpaja (45 min) voidaan järjestää myös verkon välityksellä haluamanne ajankohtana. Kysy lisää: christa.prusskij@ykliitto.fi

 

Hanke on osa Mediataitoviikon 2018 ohjelmaa ja OKM:n rahoittama.