Hyvän tahdon- ja rauhanlähettiläät

24.4.2015. UNHCR:n pakolaisasiainvaltuutettu Antonio Guterres ja Hollywood-näyttelijä Angelina Jolie YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa, joka käsitteli Syyrian jatkuvaa sisällissotaa ja pahenevaa pakolaistilannetta. UN Photo/Mark Garten

YK:ssa nimitetään pääsääntöisesti kahdenlaisia lähettiläitä:

  1. Hyvän tahdon lähettiläitä (Goodwill Ambassadors)
  2. Rauhanlähettiläitä (UN Messenger of Peace).

Lähettiläät ovat usein eri aloilla toimivia julkisuuden henkilöitä, jotka sitoutuvat levittämään sanomaa YK:n tavoitteista ja toiminnasta.

Ensimmäinen hyvän tahdon lähettiläs, yhdysvaltalainen näyttelijä Danny Kaye, nimitettiin vuonna 1954 UNICEF:n alaisuuteen. Kaye matkusti ympäri maailmaa parantaen UNICEF:n näkyvyyttä pitämällä puheita, esiintymällä ja toimimalla isäntänä juhlatilaisuuksissa ja kutsumalla UNICEF:n toiminnasta kiinnostuneita lapsia järjestön vapaaehtoisiksi.

Seuraava järjestö, jossa ohjelma otettiin käyttöön, oli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, joka 1980-luvun alussa nimitti brittinäyttelijät Richard Burtonin ja James Masonin auttamaan levittämään tietoisuutta pakolaiskysymyksestä. Vuodesta 1954 lähtien ainakin 16 eri YK-organisaatiota on nimittänyt hyvän tahdon lähettiläitä itsenäisesti. Hyvän tahdon lähettilästä voidaan pitää yleisnimityksenä, joka kattaa kaikki järjestöjen mahdollisesti nimittämälleen henkilölle antamat, toimenkuvaa tarkentavat tai toimintaa osuvasti kuvaavat tittelit.

Rauhanlähettiläiden ohjelma perustettiin Kofi Annanin aloitteesta vuonna 1997. Rauhanlähettiläät ovat arvostettuja taiteen, musiikin, kirjallisuuden ja urheilun saralla tunnettuja yksilöitä, jotka YK:n pääsihteeri nimittää henkilökohtaisesti tehtävään. Toisin kuin Hyvän tahdon lähettiläät, jotka edistävät tietyn YK-järjestön toimintaa, pyrkivät rauhanlähettiläät toiminnallaan parantamaan tietoisuutta ja edistämään koko YK-järjestelmän toimintaa. Tällä hetkellä rauhanlähettiläitä on kolmetoista. Heistä pisimpään tehtävissään ovat toimineet 1990-luvulla nimitetyt näyttelijä Michael Douglas ja kirjailija, rauhannobelisti Elie Wiesel.

Nykyään eri YK-järjestöjen lähettiläitä on jo yli 200. Useimmiten nimitys lähettilääksi annetaan kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi mutta se uusitaan monissa järjestöissä automaattisesti.

Lista YK-järjestöjen rauhanlähettiläistä

Päivitetty viimeksi: 16.6.2016