2057 Parannuskeino AIDS:iin

Suomalainen luonnontieteiden tutkija Jukka Oja on löytänyt parannuskeinon AIDS:iin. Lääke löytyi Amazonin sademetsästä. Sitä on testattu vapaaehtoisilla koehenkilöillä, jotka parantuivat vaikean asteen AIDS:ista. Siitä on kehitteillä myös rokote.

Oja asui kolme vuotta Amazonin sademetsässä löytääkseen parannuskeinon. Löydettyään täysin uuden kukkalajikkeen hän alkoi tutkia sitä. Oja uutti kukasta liuosta, jonka hän tutki tarkasti Suomen laboratoriossaan. Hän sai selville, että kukassa on aineita, jotka estävät viruksen lisääntymisen ihmisen soluissa. Lisäksi lääke tappaa jo kehoon päässeet virukset.

Oja alkoi etsiä vapaaehtoisia koehenkilöitä maailmanlaajuisesti. Hakemuksia tuli tuhansia jo pelkästään Euroopasta. Oja valitsi hakijoista eritasoisia sairaudenasteita kokeilun yleistettävyyden takia. Valittiin HIV- ja AIDS vaiheessa olevia ja kaikkia siltä väliltä. Kaikki parantuivat neljän kuukauden sisällä taudin vaikeusasteen mukaan. Lopputuloksena virus hävisi kehosta täysin ja henkilölle syntyi immuniteetti tulevaisuuden varalle.

Nyt Oja kehittelee rokotetta kemistiryhmänsä kanssa. Kukkalajikkeen helppo jalostettavuus ja saatavuus mahdollistavat rokotteen sekä lääkkeen halvan tuottamisen. Tästä syystä myös kehitysmaihin voidaan lahjoittaa niitä suuri määrä apua tarvitseville. Oja aikoo henkilökohtaisesti osallistua hoidon toteuttamiseen. Rokotteen valmistuttua AIDS pystytään hävittämään maailmasta kokonaan.

Ojalle on myönnetty Nobelin lääketieteen palkinto.

-Yleisön uutinen