Päästäänkö ilmastonmuutoksesta viimein eroon?

Päästäänkö ilmastonmuutoksesta viimein eroon?

Ilmastonmuutos on koko maailmassa tapahtuva luonnonilmiö, jolla on paljon erilaisia vaikutuksia niin eläinten kuin ihmistenkin elämässä. Tämä ollaan kuitenkin ehkä välttämässä.

Syyt ilmastonmuutokseen ovat pääasiassa ihmisten aiheuttamia toimintoja. Uusiutumattojen eli fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn, kivihiilen ja maakaasun käyttö on yksi näistä toiminnoista. Esimerkiksi öljy on käytännössä uusiutuvaa mutta uusiutuminen voi kestää miljoonia vuosia. Toinen ympäristölle hyvin haitallinen asia on maatalous, josta tulee n. 10-20 % maailman haitallisista ilmastopäästöistä.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia on paljon ja lähes kaikki niistä ovat negatiivisia. Satojen miljoonien ihmisten asuinalue, ruuan- ja veden saanti ja terveys ovat uhattuina, puhumattakaan eläimistä ja kasveista. Lukuisia lajeja uhkaa sukupuutto, sillä ne ovat sopeutuneet tietynlaiseen ympäristöön.

Onneksi ratkaisuja ilmastonmuutokseen on löydetty ja yhdessä niitä noudattamalla olemme saaneet sen pysäytetyksi. Ilmastonmuutoksen estäminen ei merkitse rajoitettua elämää, vaan maailmaa jossa kaikilla on hyvä olla ympäristöä vahingoittamatta.

On todella tärkeää ja merkittävää, että mahdollisimman moni vaihtaisi uusiutumattoista energian lähteistä uusiutuviin. Myös yksi merkittävin keino ilmastonmuutoksen estämiseksi on sademetsien suojelu esimerkiksi teollisuusmaiden täytyy estää laittomasti hakatun puun tuonti ja myynti. Erilaisia sademetsän suojelukampanjoita on käynnissä esim. Kongon ja Amazonin sademetsien suojelemiseksi. Lisäksi todella tärkeä on ilmastoystävällinen maatalous, jossa maatalous sitoo maaperään enemmän hiiltä kuin se tuottaa. Vaikka ilmastonmuutoksesta alettaisiin päästä eroon, se ei tarkoita, että näitä toimenpiteitä ilmaston hyväksi pitäisi lopettaa.