Ruotsi on edistynyt eniten ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, Suomi kuudentena

Vuonna 2016 YK:n tekemässä sopimuksessa jokainen maa suostui vähentämään hiilidioksidipäästöjään. Ruotsi on tässä ajassa on vähentänyt Co2 päästöjään 72.32 promillea. Suomi sen sijaan 65.55 promillea.

Ilmastonmuutos on kehittynyt parempaan suuntaan vuoden aikana. Viiden vuoden aikana valtiot ovat aloittaneet käyttämään luontoystävällistä energiaa ja uusiutuvaa energiaa. Myös Yhdysvalloissa käytetään 18.3 prosenttia sähköstä uusiutuvana energiana.

Myös Kiina on alkanut panostamaan ilmanlaatuun ja tehtaiden päästöjen vähentämiseen. WHO:n (World Health Organistation) tutkimuksen mukaan syöpäpotilaista ja keuhkoihin liittyvissä kuolemissa 30 prosenttia johtuu Kiinan huonosta ilmanlaadusta.

Myös Ruotsi on siirtynyt vähemmän hiili käyttöisiin energian lähteisiin ja keksimällä uusia tapoja saada uusiutuvaa energiaa. Ruotsi aloitti ilmastonmuutoksen vastaiset toimet jo 1970-luvulla. Tämän takia se on listan kärjessä ilmastonmuutosta vastaisissa toimenpiteissä.

Euroopassa on myös rikottu monia ilmastollisia ennätyksiä. Euroopan keskilämpötila oli korkeimmillaan vuonna 2014. Sademäärä on kasvanut pohjois-Euroopassa erityisesti talvella. Euroopan lämpötilat olivat jaksolla 2006-2015 noin 1,5 astetta korkeampia kuin ennen teollista aikakautta. Suomessa lämpötilat ovat olleet talvisin huomattavasti lämpimämpiä 2000-luvulla.

Olli ja Niko, Karkkilan yhteiskoulu