Uudet kestävän kehityksen tavoitteet: Vuonna 2030 ei köyhyyttä

Kansikuva

”Olemme saavuttaneet ratkaisevan hetken inhimillisessä historiassa”, totesi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kestävän kehityksen huippukokouksessa syyskuussa.

Kokouksessa YK:n jäsenmaat allekirjoittivat ennenäkemättömän laajat uudet kestävän kehityksen tavoitteet. New Yorkiin oli kokoontunut ihmisiä kaikkialta maailmasta vahvistamaan tavoitteet ja juhlistamaan päätöstä sekä YK:n 70-vuotista taivalta.

Kunnianhimoisen kestävän kehityksen ohjelman ja sen sisältämien tavoitteiden on tarkoitus ohjata maailman kehityksen suuntaa seuraavat 15 vuotta. Ne tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

Ohjelman 17 kestävän kehityksen tavoitetta jatkavat vuosituhattavoitteiden myötä aloitettua työtä äärimmäisen köyhyyden hävittämiseksi ja nälän poistamiseksi. Niissä otetaan vahvasti huomioon myös ympäristön kantokyky ja se, että rauha ja turvallisuus ovat tärkeitä kehityksen edellytyksiä.

Tavoitteena on muun muassa, että vuonna 2030 ei ole enää köyhyyttä eikä nälkää, sukupuolten tasa-arvo on saavutettu ja kaikille taataan koulutus. Tärkeintä on, että kaikkien maailman maiden – myös Suomen – tulee tehdä töitä näiden tavoitteiden toteutumisen eteen niin kotimassa kuin ulkomaillakin.

Syyskuun huippukokouksessa ja sen jälkeen alkaneessa 70. yleis- kokouksessa uusia tavoitteita kiitettiin laajalti. Ääneen kokouksissa ja 70-vuotisjuhlallisuuksissa pääsivät paitsi paitsi päättäjät ja kansalaisyhteiskunta, myös muun muassa paavi ja hyvän tahdon lähettiläät.


”Uudet kehitystavoitteemme ovat kunnianhimoiset. Mutta [–] ne ovat saavutettavissa – jos teemme töitä yhdessä, jos kannamme vastuumme toisiamme kohtaan. Uskon siihen. Viime vuosien edistys antaa meille toivoa. Tiedämme mikä toimii. Tiedämme mitä tehdä.”
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa 25.9.


“Meidän tavoitteemme on selvä ja tehtävämme mahdollinen. Ja päämäärämme on jo näköpiirissä: loppu äärimmäiselle köyhyydelle vuoteen 2030 mennessä sekä arvokas elämä ja rauha kaikille.”
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon 70. yleiskokouksessa 28.9.

”Kokemukset viimeisen 70 vuoden ajalta – YK:n perustamisesta lähtien –, ja erityisesti tämän vuosituhannen ensimmäisten 15 vuoden ajalta, paljastavat, kuinka tehokasta kansainvälisten normien täysi soveltaminen on ja kuinka tehotonta on niiden puutteellinen täytäntöönpano.”
Paavi Franciscus YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa 25.9.

”Jokaisella lapsella on oma ääni, mutta liian usein heitä ei kuulla. [–] Jokaisella lapsella on sama unelma paremmasta tulevaisuudesta. Nyt, kun maailma keskittyy uusiin kestävän kehityksen tavoitteisiin, meillä on toivoa tehdä tästä unelmasta totta.”
YK:n hyvän tahdon lähettiläs David Beckham YK:n yleiskokouksen aikaan

”Olen toiveikas, että me kaikki YK:ssa teemme yhdessä töitä koulutuksen ja rauhan tavoitteen alle ja että me teemme tästä maailmasta ei vain paremman, vaan parhaan paikan elää. Koulutus on toivo, koulutus on rauha.”
Nobelin rauhanpalkinnon saaja Malala Yousafzai YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa 24.9.

“Uskon, että olemme oikealla tiellä: olemme juuri hyväksyneet uuden Agenda 2030 -ohjelman, jonka avulla voimme muuttaa maailmaa perus- tavanlaatuisesti. Ensimmäistä kertaa meillä on todellinen kestävän kehityksen ohjelma, joka sitoo kaikkia jäsenmaita. [–] Nyt meidän tehtävämme on panna tämä kunnianhimoinen ohjelma täytäntöön.”
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö YK:n yleiskokouksen 70. yleiskeskustelussa 29.9.

”Riippuu meistä, olemmeko ensimmäinen yhteiskunta, joka hävittää köyhyyden ja tuo oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kaikista huono-osaisimmille ihmisille maa- ilmassa.”
YK:n hyvän tahdon lähettiläs Shakira YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa 25.9.


Veera Vehkasalo

Kuvat: UN Photo